Cultureel

Organisatie Activiteit Contactgegevens
Archéoparc de Rochefort
Malagne La Gallo-Romaine
Het Gallo-romeinse Malagne is...
een archeologisch park
een interactief openluchtmuseum
een centrum met veelzijdige uitleg over het Gallo-romeins tijdperk
een boerderij
een leerzame plek
een werkplaats met een Gallo-romeins badhuis
Malagne is dagelijks geopend van Pasen tot Allerheiligen, van 11.00 uur tot 18.00 uur (de laaste ingang on 17u).
Voor groepen gans het jaar toegankelijk mits van te voren gereserveerd.
Beperkte toegang voor mindervaliden, uitgebreide parkeermogelijkheid, groot terras
Malagne 1
5580 Rochefort
Tel: 084/22 21 03
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.malagne.be
Basiliek van Saint-Hubert Als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en bedevaartsoord in het midden van de Ardeense bossen, verrast de basiliek van Saint-Hubert haar bezoekers met haar majesteit en elegantie.
Meerdere opeenvolgende abdijkerken, steeds groter, zijn erin geslaagd in Saint-Hubert om zowel de monastieke eredienst en devotie van de pelgrims te bedienen. De eerste gesticht in de negende eeuw. Het huidige gebouw werd gebouwd, in wezen, in de zestiende eeuw. De barokke gevel van het begin van de achttiende contrast met haar slanke gotische interieur biedt veel licht en kleuren. Verschillende heilige relikwieën rusten in de kapel.
Merk op dat het lichaam van St. Hubert werd verplaatst naar een plek nog steeds onbekend vandaag.
Permanente tentoonstelling over de cultus van St. Hubert en de reconstructie van de basiliek.
De basiliek is elke dag open van 9u tot 17u (18u in de zomer). Gesloten 01/01.
Rondleidingen op aanvraag (FR-NL-DE).
Place de l'Abbaye
6870 Saint-Hubert
+32 61 61 23 88
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Keltenmuseum Het Keltenmuseum heeft in België een unieke verzameling, die het resultaat is van meer dan 30 jaar opgravingen op Keltische sites in de Ardennen. Wat die ontdekkingen betreft, behoort deze streek tot de rijkste in ons land. De Keltische beschaving die miskend en ten onrechte geminacht wordt, maakt nog steeds het voorwerp uit van talrijke gemeenplaatsen en misvattingen die het Museum tracht recht te zetten.
Recente archeologische opzoekingen tonen aan dat de Kelten een hoog beschavingsniveau bereikt hadden in talrijke domeinen, zoals techniek, ambachten, economie, krijgskunde, alsook een buitengewone know-how. Hun cultuur moest niet onderdoen voor die van de Romeinen, die traditioneel worden voorgesteld als de beschavingbrengers in Gallië. We zijn dus ver verwijderd van de wilde, ongedisciplineerde en onderontwikkelde barbaren uit onze kindertijd. Het bezoek aan het Museum begint met een algemene inleiding over de Kelten, gevolgd door de wereld van de "Ardense" Kelten: hun begrafenisriten en hun dagelijks leven aan de hand van talrijke representatieve voorwerpen uit die periode, zoals juwelen, vazen en wapens. Op de tweede verdieping wordt een reconstructie van een wagen op werkelijke schaalgrootte tentoongesteld, samen met verschillende soorten van dit type vervoermiddel, en van paardentuig. Het bezoek wordt dan vervolgd met het thema wooncultuur en vestingbouw. Het ambacht en zijn technieken ( bewerking van metaal, hout, aardewerk, textiel, leder, been) vervolledigen, samen met het aspect handel, het traject dat eindigt met een overzicht van de erfenis, die de Kelten ons nagelaten hebben, en van de misvattingen die dienaangaande nog steeds de ronde doen.
Openingsuren:
20 januari - 30 juni, en 1 september - 20 december: van dinsdag tot vrijdag : van 9.30 u. tot 17 u. op zon- en feestdagen : van 14 u. tot 18 u. (behalve op maandag en zaterdag)
juli - augustus: van maandag tot zaterdag: van 9.30 u. tot 17 u. op zon- en feestdagen: van 14 u. tot 18 u.
Place Communale 1
Libramont
061 22 49 76
www.museedesceltes.be
Musea van Fourneau Saint-Michel HET IJZERMUSEUM
In het hart van de wouden van Saint-Hubert in de Ardennen ligt de enige hoogoven van de achttiende eeuw. Dankzij de uitzonderlijke overblijfsels van het ijzermuseum en het museum van de oude metaalnijverheid is het niet alleen mogelijk de bewerkingstechnieken van de smelting te ontdekken; maar het is ook mogelijk het gebruik van ijzer in het vroegere dagelijks leven te waarderen. Zelfs als de metaalnijverheid talrijke sporen zowel in het noorden als in het zuiden van de Belgische Luxemburg heeft gelaten kan geen gebied met de Hoogoven Saint-Michel (die bijna onaangeroerd is) omtrent belangstelling en bewaring wedijveren. De gebouwen zijn in een prachtige open plek van een dalbodem opgebouwd en kunnen als merkwaardige getuigen van de bloeiende ijzerindustrie in de 17 en 18de-eeuwse grond van Luxemburg beschouwd worden.

HET OPENLUCHTMUSEM VAN HET LANDELIJK LEVEN IN WALLONIË
Het museum - gelegen op twee honderd meter van het Ijzermuseum - heeft tot doel de bezoekers terug te brengen naar het landelijke Wallonië van de 19e eeuw. Het Openluchtmuseum is bedoeld om opnieuw door de transplantatie van oude gebouwen, een reeks van typische Waalse dorpen van 10 geografische regio's terug tot leven te brengen, van het zuiden van de Samber en Maas, Lorraine, waaronder België, de Semoisvallei, de centrale Ardennen Ardennen in het noord-oosten Valley Amel, Tussen de Weser en de Maas, Naams Haspengouw, de Condroz, de Famenne en Rièzes en Sart. In de huizen van weleer krijg je een blik op de ambachtelijke werkplaatsen, de keukens, de kookfornuizen, de kamers, meubels en diverse authentieke hulpmiddelen. U ontdekt er de beroepen van gisteren: de kant, de wasmachine, het nagelpistool, de mandenvlechter ... zijn allemaal te herontdekken in een levensstijl van de 19e eeuw.

Openingsuren: Van 13/02 tot 30/04 van 10u tot 17u. Van 01/05 tot 31/08 van 9u30 tot 18u30 Van 01/09 tot 15/11 van 10u tot 17u. Alle dagen open, behalve op maandag. Maandag wel open in juli en augustus en als de maandag een feestdag is.
6870 Saint-Hubert, ga naar Nassogne, en volg dan de pijlen
084/21.08.90
www.fourneausaintmichel.be/

Zie ook gids van Saint-Hubert voor nuttige info.